Måndag morgon

Sonen är trött. Har ingen lust att gå till skolan. Har vart uppe inatt och vandrat. Vet inte riktigt vad han sysslade med men jag tror att det var ytterst nära att han använde sopskåpet som toalett... Lillskrutten. Vart tvungen att googla lite på "barn som går i sömnen". Hittade lite om sömnstörningar och det var inte ovanligt bland barn att de går i sömnen. Gör mig egentligen inget att han är uppe och struttar, det som oroade mig var att sömnbrist var en av de största utlösande faktorerna. Ja, sena kvällar kan det ju bli på helgerna. Men så hittade jag också ett kapitel om nattskräck. Det var som om de varit hemma hos oss nån av de nätter han fått sitt utbrott av skräck. Så ett skolboksexempel av nattskräck är vad som försegår här ibland. Även det var i första hand utlöst av sömnbrist... Vilket ju känns väldigt upplyftande att läsa...att sonen har sömnbrist...fast inte jämt då förstås. Men ändå.

Nattskräck
En mer dramatisk variant av sömnstörning är det som brukar kallas nattskräck. Barnet tycks fullständigt skräckslaget och kan skrika hysteriskt. Attackerna varar ofta mellan tre till tio minuter, men kan vara både längre och kortare. När det hela är över ser barnet plötsligt helt normalt ut igen. Det förstår sällan självt vad som hänt och somnar lugnt om. Nattskräck är inte lika vanligt som förvirrings­tillstånd, men ändå drabbas upp till vart femte barn. Allra vanligast är det i förskoleåldern men det förekommer i alla åldrar, från spädbarn till vuxna. För föräldrar kan det här vara en mycket obehaglig upplevelse, men det finns sällan någon anledning till oro, säger Berndt Eckerberg.

– Även om barnet beter sig som det vore skräckslaget så är det inte det. Det upplever egentligen ingenting och efteråt har det inget minne av vad som hänt. Attackerna är inte på något sätt skadliga för barnet, men det är naturligtvis bra om man är i närheten och ser till att det inte gör sig illa på något.  

Som förälder vill man försöka mildra attackerna genom att lugna och trösta. Men sådana närmanden får oftast motsatt effekt och experternas råd är att försöka motstå frestelsen att krama och smeka.
 
– Attackerna blir oftast bara värre och barnet värjer sig mot närmanden. Det är inte farligt att försöka väcka barnet men det är oftast väldigt svårt eftersom det sover djupt, säger Berndt Eckerberg


Skönt ändå att veta att det inte är någon exorcistfilm man är med i på nätterna, för så har det känts ibland!

Grannen och sambon har i helgen sågat ner tallar så nu finns inget mer att kapa. Skönt, men å andra sidan så måste vi nu kratta, släpa ris och göra fint innan vintern. De har släpat bort allt stort och tungt så nu är det finliret kvar till lilla mig, alla smågrenar och kottar, barr och annat småplock som inte alls är roligt...
Ska bege mig ut snart när kaffet är slut i muggen.

Det är så underbart dessa höstdagar då luften är hög och frisk. Vindarna på gränsen till kalla och färgerna sprakande fräscha. Längtar ut nu!!

Återkommer


Kommentarer
Postat av: annelie

Åh nattskräck är läbbigt! Rasmus hade det som liten ibland. Han var i någon annan värld och bara skrek. Hua...

2009-10-01 @ 06:34:10
URL: http://frostnatter.bloggproffs.se

Titta vidare :)strong>

Jag heter :
Kom ihåg mej nu :)

Min msn är : (kommer ej visas)

Bloggen jag har heter :

Jag vill faktiskt säga :

Trackback