kl 06:49

Dax att fara till skola/dagis/jobb

Trötta men med en trevlig helg att packa i livets ryggsäck. Måbra-saker behöver vi alla, oftare än vi tror.

Återkommer

Fredagsmys!

Har just avnjutit barnens favorit till efterrätt. Kladdkaka, vaniljglass och hallon. HUR gott som helst!! De sitter uppkrupna i knät på varandra framför superläskiga barnprogrammet Barda... så söta så!

Återkommer


2010-03-25

Planterat om blommor idag. Tagit lite skott och fixat. Önskar mig fler fönsterbrädor att ställa krukor på.... Hm? Önskar att snön försvann och att värmen kom så att jag kan ställa ut mina gröna vänner. Fasen, jag längtar så grönjävligt till våren som nalkas! Sätta potatis, plantera ut blommor, fröså, odla, påta....ja ni fattar!?

Återkommer

2010-03-24

Trött....trött som fasen!! Vet inte varför...matbrist? Har ingen vidare aptit och får inte i mig alls så mycket som jag önskar. Sover ju lite taskigt också, även om det är mycket bättre nu än tidigare i vinter. Somnade för 23.00 igår så det måste ju vara godkänt?

Var i alla fall till farbror doktorn med sonen igår. En otroligt bra läkare som verkligen satte min son i fokus. Pratade med honom och inte så mycket med mig. Var noggrann och fantastiskt pedagogisk. Ja, allt som jag önskade. Han kunde inte alls tänka sig att grabben har nån ansträngningsastma, om problemet kvarstår om ett par år så får vi göra en utredning då men i nuläget så ska vi ligga lågt. Han och S funderade på om det skulle vara nån idé med att skriva ut medicin, men min son sa att det inte alls behövdes för han skulle ändå inte ta den... ;) Sonen berättade att han inte heller ville ha kalktabletter som mamma pratat om att vi skulle fråga doktorn om. Han lovade att dricka mjölk istället... Doktorn förklarade då att han inte alls måste dricka mjölk om han äter ost och äter youghurt ibland. Bara han äter ordentlig mat så kan mamma sluta oroa sig för mjölken. Ja, jag minns nu inte vad farbror hette men en guldstjärna till honom! Det kändes förbannat bra efteråt och det var verkligen Sonen som stod i centrum där, sonen som fick förklara och svara på frågor. Vilket är så rätt! Hur ska jag kunna förklara hur min son känner sig? Hur kan jag veta? Jag kan ju bara berätta vad jag ser och hör, vilket jag fick göra först och sen var jag dissad... fast på ett bra sätt såklart! Ja, jag är helnöjd. Många gånger vill man ha bot/mediciner/remisser. Nu kändes det lite så innan, att det var det jag ville ha. Kanske som ett bevis på att de tog oss på allvar. Men, på nåt sätt tror jag ändå att han har rätt. För hade ni hört den diskussionen läkaren och min son hade om inhalator...ja då hade ni också köpt att ni kom hem utan både kalktabletter/inhalator/remiss och recept!!

Återkommer


snuttigt va?



Tre små rackare kom det i förmiddags. Så på bilden är de ca 6-8 timmar gamla. En som inte klarade sig, den levde iofs men vår kattmamma VÄGRADE att slicka den ren eller bry sig om den för fem öre...så vi fick, nej inte vi... N fick det hemska jobbet att ta bort den och hjälpa naturen på traven lite. Uscha men så är livet och hade inte vi tagit bort den hade den ju dött iaf men efter mer lidande...

Hm, har jag frågat? Är det nån som vill ha kattunge till sommaren? leverans om...hm...ja tolv veckor då... ;)

Återkommer

Symptom på....??

Proppar i sonen alvedon. Hm, han har huvudvärk och ont i benen. vet inte vad som är vad men jag tror att det kan vara lite från träningen igår. Lite trötthet, även om han sovit mycket i helgen, men trötthet kan ju bli huvudvärk? Oro inför läkarbesök imorgon. Typiskt att den enda läkaren sonen gillar inte ville ta emot oss, för att han inte "jobbar med de problemen" SUCK! Ja, min grabb gillar inte läkare, milt uttryckt.  Så när han nu inte fick komma till "sin" doktor...ja då blir det kanske lite magont (oro)? Fast jag kan tycka att ansträngd andning vid fysisk aktivitet kan hamna hos ÖNH, men se det tyckte inte dom...nepp så nu får vi hålla till godo med barnläkarmottagningen. Säger bara att om det är en av de läkare vi "råkat ut för" tidigare...ja då går jag. Jag VILL ha nån som fattar vad vi pratar om, nån som bryr sig och tänker ta tag i detta. Inte nån direktimporterad som inte kan svenska och som inte fattar att barn kan kräva liite aningens mer pedagogiska tänk än vanliga surtanter på VC..... Usch, jag känner också oro inför imorgon...inte konstigt då kanske att han ligger där inne på sitt rum och skruvar sig-sömnlös.  Näpp, va sitter jag här för? In och killa grabben på ryggen och massera huvud tills han somnar!! Seså marsch pannkaka!!!

Återkommer

Fotbollsdrömmen....

Just lagt lillkillen som var helt bedrövad ikväll. inte ovanligt efter fotbollsträningen tyvärr. Jag vet inte, alltså jag ser ju en liten kille med stor spelförståelse för sin ålder. Han är av spelartypen "slitvarg" En typisk mittfältare som får mycket stryk men som sliter och hittar spelalternativ på små ytor. Ja kanske lite av den spelartyp som hans stora idol messi är. Nu menar jag förstås inte att han skulle vara bättre än nån annan eller att han är en talang av ovanliga mått. Men att han kommer bli duktig i fotboll betvivlar jag inte alls. Det liksom finns där eller hur man ska säga. Dock så tror jag att det finns mer i huvudet än vad han kan få uti fötterna. Jag ser hur frustrerad han blir då han slår en perfekt passning och den inte går fram för att medspelaren inte ser luckan. Eller då han själv står redo för en riktig smörpass och medspelaren istället väljer att skjuta själv. Missförstå mig inte nu jag menar såklart inte att det är ett bollgeni jag föder här hemma. Men jag kan förstå hans frustration. Han vill så mycket, ser så mycket på hur de stora killarna gör och sen så blir det inte så för honom och hans kompisar.
En riktig vinnarskalle. som fullständigt bryter ihop här hemma då det inte gått hans väg. Han kan inte längre se det som går bra, de fina passningarna de gör till varandra eller att de faktiskt har ett bra spel tillsammans. Just nu har han totalt snöat in på sin egen prestation och den lever inte alls upp till hans krav på sig själv. Att han inte spelar lika bra som Messi (utsedd till världens bästa spelare 2009) blir en fullständig knäck för självförtroendet. Sen kan man ju tycka att det är lite väl höga krav på sig själv när man är sju år och det är absolut för höga krav på sina kompisar att de ska vara lika bra som de killarna i Barca som Messi spelar med. (För er ointresserade kan vi säga att Zlatan är en...) Men det känns som meningslöst att försöka prata med honom om detta, vad vi säger spelar liksom ingen roll. Vi ser ju en sjuårig kille som är jätteduktig, som spelar och passar, skjuter och stilar ;)  Blir så bedrövad när jag ser hur kasst han mår. Sen beskyller han sina kompisar för att det inte går som han vill. Vilket jag inte heller gillar. Hur får man honom att förstå att de inte är elitspelare i världsnivå? De är sju och åttaåriga killar som spelar tillsammans för att det är roligt!
Ikväll har vi faktiskt tagi diskussionen om att han ska ta ett break från träningarna. Att han inte ska spela om han bara blir ledsen och gråter varje söndagskväll. Jag orkar inte se hans självförtroende tryckas ner i skorna varje vecka. Och det helt i onödan. Att han inte är lika bra som Messi förstår ju varenda kotte men han duger ändå!

Ska han få fortsätta? Han VILL ju så gärna spela. Men han mår ju riktigt kasst efteråt. Mmm, det tåls att fundera på!!

lösning!

Lilla loppan som inte gillar att åka bil så långt hittade denna fina lösning på att bo närmare sin moster L.

"Om hon flyttar till oss kan hon bo i källaren ju. Om hon vill kan hon sova på soffan och då slipper vi tvätta för det kan ju hon göra som bor i källaren. Å så kan hon kolla på TV och spela på pappas gitarr om hon vill."

Ganska soft tycker jag, att ha en inneboende i källaren som sköter tvätten och spelar gitarr!

Återkommer


Fördomar?

Sagt av dotran då vi tittade på körslaget...

"Jag tycker att alla som är tjocka, utom du Pappa, är fula."

Hm...är fördomar medfödda? Har jag gett min dotter den åsikten? Var f*n kommer den annars ifrån?

Återkommer

Att skämmas eller vara stolt?

Är på ett konstigt humör idag. "Käkat huggorm" skulle man kunna kalla det om man vill vara skojfrisk... Fast jag är inte arg eller sur eller less eller så. Näe jag e faktiskt ganska glad, men lite bitsk? I alla fall så skäms jag för att sonens läxa inte blev gjord, eller gjord blev den ju. På en minut samtidigt som han stressade på sig kläderna för att vi vart sena till skolan. Sen för att jag inte i paniken hittade läsböckerna han skulle ha med sig... Asså, jag är ingen vidare bra mamma där! Fast lite stolt är jag också, bäddat tre av fyra sängar, startat en maskin tvätt och suget efter att damma kryper sig på mig... Varför jag nu skulle vara stolt över en sån sak? Hade mycket hellre varit stolt över att sonen fått mig sig skolböckerna.... och skämts över dammet...

Nu har lilla loppan med sig grannpojken hem, hon vill egentlogen inte ha kompisar hemmma eftersom jag vill att hon ska städa innan då. Så det blir alltid lek hemma hos nån annan för hennes del... Just nu löder hon problemet med att leka inne på brorsans rum... Uppfinningsrik den där bruttan! ;)

Näpp, nu ska jag ta dammtrasan medans lusten fortfarande finns!

Återkommer


Det starkaste....

"Mamma, vet du vad som är starkast i min kropp?"
"Näej, vänsterfoten kanske?" (Brukar vara fotboll inblandat i det mesta sonen säger så jag chansade på vänstersläggan)
"Nej, det är kärleken"
"Hur menar du?"
"Jo, hur arg jag än är på dig, så går det inte att hålla emot, jag älskar er ändå" ( Med "er" menar han lillasyster och pappan också)

Lite vardagsfilosofi vid kvällsfikat...

Detta kom vid middagen då pappan i huset skulle peta ur märg ur ett ben på kotletten han just ätit av:

"Pappa, du äter ju vad som helst...till och med sopor!!"


Tänk om man kunde spela in livet på band? Så att man mindes alla kloka ord som barnen säger. Så man minns dem och kan berätta för dem då de blir större... Jag tror att alla föräldrar kan skriva boken : "Klokheter från barn"

Återkommer

Lapa sol i snön

I brist på ord får ni vår soliga förmiddag i snön i bilder istället. Hur skönt som helst ju!




Korvgrillning


Min "daglega"... det var här jag låg och samlade energi...




Återkommer


En stilla undran i snövädret...

Läste i dagens lokaltidning om sopåkarnas arbetsmiljö och de olika kraven de ställer på densamma. Visst det är säkert skitjobbigt att köra sopor, backa och trassla med lastbilen och dra upp tunnor ur snödrivor. Jag förstår det. Bra att de ställer krav på sin arbetsmiljö, det borde fler göra. Som alla kvinnor i hemtjänsten tex. En av de få arbetsgrupper i Sverige som fortfarande utsätts för cigarettrök på jobbet. Svårt där att förbjuda andra människor att röka i sina gena hem. Många hundratals bilar som styrda av dessa kvinnor som far runt på oplogade vägar, pulsar oräkneliga metrar i knädjup snö för att sträcka ut en hjälpande hand. Två exempel på brister i arbetsmiljö, två av många tyvärr.
Just idag kanske jag reagerar lite mer än andra dagar eftersom jag själv suttit i en av dessa bilar. Kört fast i snödrivan och bärgats loss. Kört  på krokiga byvägar där man inte vet vad som är upp eller ner, om jag ska till höger eller vänster om den avbrutna vägpinnen som sticker upp där några tiotal meter framför bilen.  Vet att hemtjänst inte skottar, bär in ved, eller annat som har med hus och hem att göra.
Men tänk dig nu att det är just du som sitter i bilen. Du vet att det är en annan människa som väntar på dig. Som behöver din hjälpande hand för att klara sin egna vardag. Inte skulle du vända på klacken för att vägen fram till dörren inte är skottad? Vända för att trappan till huset är översnöad och ytterdörren inte går att öppna utan att sopas fram? Eller skulle du ta på dig skorna och gå ut igen då värmen i huset inte räckt till att värma upp golven till behaglig nivå, du vet att du kommer bli kall och förmodligen inte få upp värmen om fossingarna på resten av dan? Hur du skulle göra vet jag inte. Jag vet att jag vänder inte. Jag pulsar, skottar och sopar. Jag fryser om både fötter och händer, hämtar ved och ordnar värme så gott jag kan. Arbetsmiljö? Ja, det kanske strider mot alla regler...men det strider inte mot mina egna värderingar. Jag är ju där för att hjälpa?

Nu är det ju som tur är stor skillnad mellan att hämta sopor och att arbeta i hemtjänst...tack och lov. Men jag undrar i mitt stilla sinne...OM det nu är så grönjävliga arbetsförhållanden för sopåkarna...varför i hellskotta kommer de till oss VARJE vecka...när det står varannan vecka (ojämna) på tunnan. Detta började dom med redan vecka fyra och nu är det vecka nio. Tre extra vändor in på vår egentligen för smala väg som slutar utan vändplats. TRE extra vändor på sex veckor. Fast det är klart, jag mår ju bra när jag får göra det där lilla extra på jobbet, som att bära in lite ved och tända en värmande brasa i vedspisen i köket. Så till vår käre sopåkare- Jag förstår din känsla när även du gör det "lilla extra på jobbet" trots brister i arbetsmiljön....

återkommer

Prinsessor

Dagens middagskonversation, jag och lilla loppan 5 år.

-Mamma två tjejer kan faktiskt inte gifta sig!!
- Nähä, kan de inte? Varför inte?
-Nä, för tänk om den ena vill vara prinsessa, ja, och sen vill den andra också vara prinsessa. Då blir ju ingen kung.
-Måste man ha en kung då?
-Jaa, det är väl klart! Man kan ju inte bli prinsessa om det inte finns en kung.

Återkommer

Kvällning

Barnen sitter och mysfikar fruktsallad med youghurt. Tror inte dagens middag med bulgur och bifteki föll dem i smaken lika mycket som det gjorde hos mig! Rackarns tur att det bidde en matlåda också! imorgon står det falukorvs-panna på menyn. Kanske funkar bättre vad vet jag?  I alla fall så handlade vi massa frukt idag när vi till slut kom iväg. Meloner och päron, apelsiner och kiwi. Känns som ett schysst kvällsfika för mina matmonster! Köpte en liten vattenmelon...fyrtio spänn...rena rånet eftersom det bara är skalet som väger... Men det är ju gött, och billigare än godis!
Nu ska vi väl ta och få de små juvelerna i säng. Hoppas på mindre snöande imorgon så vi kan prova skidföret eller kanske spänna fast kudden på rumpan innan en skridsko-tur?? Ja, nåt måste jag ta för oss, så att dessa lediga dagar inte blir helt bortslöade!

Igår städade jag ut alla pantburkar från garaget. För de pengarna fick barnen en cd-skiva som de tjatat om länge och ett pc-spel som både jag och sonen gillar! Gissa om det var massor av burkar... ;)

Nej, läggdax för alla omyndiga personer i detta hus!!

Återkommer

Sportlov?

Funderar på vart denna dag tagit vägen? Har inte gjort något speciellt och ändå springer klockan på som om just inget händer...
Vi har ändå knåpat ihop en matlista för veckan så en sväng till "handlaffär´n" måste det bli. Har haft så dålig inspiration vad gäller mat på sista tiden. Så vi sökte runt på nätet och hittade fem stycken recept som vi ska prova. Kan bli en ny upplevesle för familjen att äta bulgur och spenat ;)
Har tre krav, snabbt, någorlunda nyttigt och hyfsat billigt. Just till denna vecka sökte jag på det vi har i frysen och jag tippar på att handlingen idag kommer bli ganska billig. Mest bara mejeri och grönsaker som ska kompletteras.
Önskar så hett att det fanns hemkörning från affären här i kommunen. Finns ju i Storstan och när man tittar på de hemsidorna verkar ju allt så himla enkelt. Har hittat en där man planerar sin matsedel och sen skickar alla recept till inköpslistan. Korrigerar den lite efter vad man har hemma och sen klickar man på köp. Varorna kommer hem och du betalar med kort på farstutrappan. VARFÖR är världen så grym? Jag vill verkligen kunna använda mig av den tjänsten. Så enkelt och tänk så billigt det skulle bli. Även om det skulle kosta att få det hemkört så åker det inte ned en massa "onödigt" som man inte planerat att köpa. Skulle nog bli samma kostnad i slutändan kan jag tro? Vet inte varför jag inte gillar att handla längre? För ett par år sen var det veckans höjdpunkt, att få planera och storhandla. Eller kanske inte en höjdpunkt, men jag tyckte faktiskt att det var lite skoj. Nu får jag ångest bara jag tänker på det. Har skrivit på den där notan i två veckor nu...å sen när jag ska handla så tar jag det viktigaste...bröd och mjölk typ.... Ja, nu måste jag ju liksom bara åka...det finns inget att trolla med längre. DET är ju iofs en ny egenskap jag lagt mig till med. Att trolla ihop mat utav ingenting. Typ koka soppa på en spik... Oj, det där lät ju...hm...vi har två frysar fulla med diverse, men när inspirationen är noll så känns det som att man får trolla varje gång det ska stoppas nåt i kakhålet...

Undrar lite om man kan göra tjälknöl på rådjur?
Funderar också på om jag ska ändra lördagens rätt? Från tacos till grillade lammskivor. Hm...tål att tänkas på!

Nu...nu...nu gör jag det!

Återkommer


RSS 2.0